Tankar efter tre dagar på Unesco Mobile Learning Week 2014

The 21th centry skill classroom är redan här. Det kallas förskolan! Där finns inget fram eller bak i klassrummet och man jobbar tillsammans. Kloka ord från Ron Canuel som fastnade lite extra så här sista dagen. 

Att vi behöver ta nästa steg i Ale. Vi har kommit långt med vårt arbete hittills men efter dessa dagar känner jag att vi verkligen behöver bli mer mobila. Nästa steg är tablets.
Tablet är också då som man börjar sammarbeta med varandra enligt Miguel Nussbaum. Har man laptops så blir det en mur emellan eleverna när de sitter tillsammans. Med tablets är det öppna ytor och fritt flöde mellan eleverna.

Mina bästa lektionstips fick jag från Stephen Baldridge som jobbar på college i Texas. Han hade använt Twitter med sina elever. Genom olika hashtags fick studenterna ge sig ut i deras lilla stad och fotografera till exempel orättvisa och fattigdom. Han visade exempel på bilder som hans studenter hade lagt ut. Tex var det orättvis att bara lärarna fick parkera på parkeringen närmast biblioteket osv. När han såg bilderna så insåg han hur lite hans studenter visste om omvärlden. Han lyckades då få andra skolor både i USA och andra delar av världen dela bilder på samma hashtags och genast fick de inblick i hur andra levde på olika ställen runt om i världen. Detta blev också ett uppvaknande för hans elever. Jag tänker att vi kan använda bloggen här. Ha olika tema som man sedan får ge sig iväg lagom långt bort och fotografera och lägga ut. En annan rolig grej han hade gjort var att han skickade halva klassen att åka buss vilket man inte gjorde i deras stad. De som var kvar på skolan skickade sedan sms till de på bussen med olika saker som de ville veta. Till exempel hur det luktar på bussen? Jag tänker att man kan göra något liknade i klassen. Kanske man har en burk med olika uppdrag som de får dra ur och sedan ta reda på. 

Jag funder också på hur vi ska jobba med nästa stora område i no nämligen vår NTA-låda med fast och flytande. Jag funderar på om man ska försöka klassen jobba i mindre grupper och genomföra experimenten. Sedan på något sätt lära oss andra om just deras experiment. Kanske någon film? Inlägg i bloggen? Power point? Funderingar pågår. 

Det har varit otroligt intressant att höra riktiga solskenshistorien som sker i andra länder. I länder där man nästan inte har någonting har han ändå lyckats komma långt med mobilt lärande. Och då pratar vi inte smartphones utan mobiler som vi för längesedan lagt bort här i Sverige. Hur de på dessa små skärmar läser och lär sig saker. När man frågar varför de inte vill ha tex laptops eller tablets så är det för att mobilen alltid finns där. Intressanta tankar. 

Till sist handlade dagarna mycket om att nätverka med andra. Det har varit en otrolig mix av människor och alla har kunnat prata med alla! Några som jag kom lite närmre var tex en trevlig dam från Canada vars namn jag inte minns. Men hon var otroligt trevlig att prata med och väldigt intresserad av vårt arbete i Ale. Hon blev också min räddning när jag satt i panelen. Hon hade så snälla och glada ögon som man kunde fästa blicken på. Stephen från Texas var en annan som jag pratade med flera gånger. Vem hade kunna tro att jag med min lilla etta i Sverige skulle kunna ha sådant utbyte med han som jobbar på collage i Texas? Mark West från Unesco som trots att det var han som höll i trådarna för dagarna ända hade tid att prata med alla och berätta hur glad han var att jag var där. Vår ”kollega” i panelen från Kina. Vilken människa, trots att hon bara ett par dagar tidigare fick redan på att hon skulle vara med i panelen så var hon grym! Och deras rektor. Wow! Han kommer fram och håller ett litet tal utan like på kinesiska så hela rummet fylls av energi. Sen får jag ju inte glömma Nassirou Oumarou Maman. Nassirou Oumarou Maman satt också med oss i panelen. Han kommer från Niger och de håller på att få tablets till alla elever. Trots att han bara pratade franska lyckades vi göra oss förstådda med varandra när han ville visa sin tablets för mig. Det visade sig också finnas några fler svenskar med på Unesco. Jag kommer fortsätta följa Dan Frendin från Kalmar och hans arbete. Jag fick också möjlighet att prata med Victoria Ahldén. Hon har sålt allt i Sverige och tagit med familjen till ett nytt liv i Spanien. Titta gärna in i deras webshop med rättvisa produkter. Sist men inte minst Erkan och Gökcen från Turkiet. Erkan var också med i panelen och där för Intel som jag. Vi hade bara skickade några korta mail till varandra innan men vi har fått hänga ihop under dagarna. Mycket trevligt och många intressanta samtal om hur det fungerar i våra olika skolsystem. Erkan hittade Gökcen när vi var på Unesco och efter som hon också var från Turkiet så hänge vi ihop liksom. Nya vänder är addade både på Facebook och Twitter och har vi tur så får vi ses någon mer gång.
Några av alla trevliga personer jag har träffat har jag lyckats att hitta på Twitter också.
Erkan Tashkaya
Vilostrada
Yi Guan
Dan Frendin
Mar Camacho
Stephen Baldridge
Kari Stubbs
Unesco ICT in ed

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s